Paradox moldovenesc – avem oameni cu studii, dar nu avem dezvoltare economică

Economia unei țări depinde în cea mai mare parte de potențialul uman de care dispune aceasta. Dezvoltarea economică este posibilă doar în condițiile în care oamenii au o mentalitate deschisă schimbărilor și un grad de educație cât se poate de înalt. Acest subiect devine unul actual, dar și sensibil, atunci când vorbim despre o țară care a trecut de la economia planificată la economia de piață și de la un sistem politic de comandă la unul democratic, proces prin care a trecut și Republica Moldova de altfel. Și totuși, mentalitatea oamenilor de la noi dă de înțeles că acest proces nu s-a încheiat deocamdată.

Realitatea e că numărul oamenilor cu studii superioare crește tot mai mult de la an la an și asta nu duce la creșterea economiei, ci la creșterea numărului de șomeri și la valuri de emigrări. Care este totuși legătura dintre educație și economie în țara noastră?

În anul 2013, ponderea populației cu studii superioare în Republica Moldova a fost de 21,4%. Și în ultimi ani, această cotă a fost în continuă creștere.

CONTINUE READING – AGORA

Un gând despre &8222;Paradox moldovenesc – avem oameni cu studii, dar nu avem dezvoltare economică&8221;

Lasă un comentariu